Sinds 2019 is de Anthony Fokkerweg te Eindhoven onderdeel van een grootschalige reconstructie. In het kader van het verbeteren van de bereikbaarheid en de doorstroming tussen Eindhoven en de Brainport Industries Campus (BIC) wordt de weg tussen het Flight Forum en de Oirschotsedijk opgewaardeerd, waarbij er onder andere een compleet nieuwe verbindingsweg is aangelegd richting de A2 zuid. Een onderdeel van deze reconstructie is de nieuwe boogbrug voor fietsverkeer over de A2 en de N2, parallel aan de Anthony Fokkerweg. De boogbrug wordt momenteel pal naast het Novotel in elkaar gezet en is al te bewonderen wanneer je op de N2 richting Eindhoven rijdt. Deze brug wordt in één weekeindnacht van 10 uren op zijn plaats gereden, een unieke klus waarvoor de A2 en de N2 in beide richtingen compleet wordt afgesloten.

In opdracht van Combinatie Ploegam/Dura Vermeer plaatst Traffic Service Nederland alle verkeersmaatregelen. Hieraan voorafgaand hebben er vele uren aan planvorming en voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden. Vanuit TSNed is onze verkeerskundige Martijn Grijpstra aangehaakt om de verwachte verkeershinder en knelpunten in kaart te brengen, daar beheersmaatregelen voor op te stellen en de bijbehorende SLOTS en onderbouwingen te schrijven. Hiervoor zijn vele afstemmingsmomenten geweest met de wegbeheerders (te weten: gemeente Eindhoven en Rijkswaterstaat) en werd het even spannend i.v.m. een groot evenement als raakvlak. Martijn: ‘’Nu het uitvoeringsweekeind eraan komt zijn alle voorbereidende werkzaamheden m.b.t. verkeershinder en knelpunten afgerond en gaan we de uitvoeringsplanning opstellen. We moeten namelijk gaan uitzoeken welke wegen we als eerste gaan dichtzetten. Dit wordt bepaald op basis van verkeersdrukte en capaciteit van de betreffende wegen. Dit vergt nauwkeurigheid, omdat we niet ineens filevorming willen creëren op een drukke route terwijl we beter verderop hadden kunnen beginnen met het afsluiten van een rustigere tak’’.

Eind augustus wordt de nieuwe fietsbrug op de definitieve plek ‘ingereden’. Dit zorgt voor een verkeerskundige uitdaging aangezien dan zowel de N2 als A2 gedurende tien uur volledig wordt afgesloten. Hiervoor worden ruim 500 borden, 800 kegels en 15 actiewagens ingezet. De voorbereidingen voor dit inrijdweekend zijn al in volle gang, zo zijn de verharde doorsteken tussen de A2 en N2 aangebracht. De brug wordt nu naast de A2 en de N2 gebouwd waarbij het einde van de bouw reeds in zicht is. Na deze realisatie is Eindhoven met deze unieke boogbrug, welke rust op slechts twee steunpunten, een markant bouwwerk rijker.

Wanneer de fietsbrug eenmaal geplaatst is wordt het viaduct op Anthony Fokkerweg aangepakt. Het oude fietspad wordt verwijderd en daarvoor in de plaats komen extra rijstroken.