De Heuvelring in Tilburg, in de volksmond ook wel bekend als de Cityring van Tilburg, is sinds januari 2018 voorzien van slimme signalering. De gehele Cityring bestaat uit de Heuvelring, de Schouwburgring en de Noordhoekring. Het betreft een éénrichtingscircuit bestaande uit 2 rijstroken midden in het centrum van Tilburg. De Heuvelring kenmerkt zich als een weg met goede doorstroming, echter ook als een weg met te veel ongevallen.

De gemeente Tilburg stelde de vraag of Traffic Service Nederland wilde meedenken aan een oplossing om de verkeersveiligheid op de Heuvelring in Tilburg te vergroten. Het idee was, om middels rijstrooksignalering boven de 2 rijstroken en toepassing van markering, het overzicht op oversteekplaatsen voor de fietsers, voetgangers en automobilisten te vergroten. Samen met de business unit ‘Traffic Service Consult’ en partner Vioss, werd er een systeem bedacht dat volledig automatisch en dynamisch werkt.

De portalen met rijstrooksignalering zijn uitgevoerd met slimme camera’s, welke continu de intensiteit van het verkeer meten. Zodra het verkeer aan 1 rijstrook voldoende heeft om zonder filevorming te kunnen afwikkelen, gaat er een verdrijvingspijl -gevolgd door een rood kruis- boven rijstrook 1 branden. Het verkeer krijgt dus 1 rijstrook ter beschikking, waardoor fietsers én voetgangers beter zicht hebben op het naderende verkeer. Bovendien wordt de snelheid van het verkeer bepaald door het voertuig met de laagste snelheid. Er is immers geen ruimte meer om in te halen op 1 rijstrook. Dit leidt tot een veiligere situatie waarbij minder ongevallen plaats vinden.

Projectcoördinator Ad van Dinter vertelt: “Op woensdag 14 februari, de dag na Carnaval, stonden onze ploegen klaar om het pilotproject in gereedheid te brengen. We hadden een markeerploeg ingeschakeld om de markering aan te brengen. Het Brabants Dagblad was de ‘mysterieuze’ stippen ook opgevallen en publiceerde er dezelfde dag al een artikel over. Vioss was aanwezig voor het plaatsen van de 5 portalen met rijstrooksignalering en een grote bermdrip. Verder was er een verkeersmaatregelenploeg aanwezig voor de wegafzettingen en werden fietsers en voetgangers veilig langs de wegwerkers begeleid door onze eigen verkeersregelaars. Aan het einde van de dag pronkten er 3 mooie tijdelijke portalen met rijstrooksignalering boven de stad, wat nieuwsgierige blikken van omstanders opleverden, evenals mooie foto’s. De volgende dag zijn de 2 laatste portalen met rijstrooksignalering geplaatst en was de gemeente aanwezig om het systeem te aanschouwen en te testen’.

Traffic Service Nederland heeft hiermee een steentje bijgedragen aan de veiligheid van de Tilburgers en dagen andere gemeentes uit om, net als de Gemeente Tilburg, open te staan voor innovaties.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van slimme verkeerstechnieken, neem dan contact op met Roberto Moerlie van onze business unit Traffic Service Consult. Roberto is bereikbaar via robertomoerlie@tsned.nl of op 06-27850255.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie