Traffic Service Nederland heeft sinds jaar en dag diverse botsabsorbers in gebruik en heeft hierdoor intussen de nodige ervaring opgedaan. Het vereist minimum totaal voertuiggewicht van een botsabsorber is 8000 kg. Deze massa is minimaal nodig om een voertuig met een maximale snelheid van 100 km per uur te kunnen stoppen in geval van een aanrijding. Omdat Traffic Service Nederland bijzonder veel waarde hecht aan veiligheid, heeft zij ervoor gekozen haar nieuwe botsabsorber te verzwaren tot maar liefst 12 ton! Om dit gewicht in remvermogen om te kunnen zetten is gekozen voor een drie-assig voertuig. Ook is de botsabsorber uitgerust met een ‘safe-stop’ systeem, waardoor de botsabsorber, tijdens een rijdende inzet en in geval van een aanrijding, volautomatisch op de handrem gaat zodat de remkracht niet verloren gaat.
Daar eindigt het niet bij; er is tevens een gerobotiseerde andreasmattenlegger gemonteerd. Deze andreasmatten worden middels een robotarm door de bestuurder, vanuit de cabine, op de af te sluiten rijstrook geplaatst en na het werk weer verwijderd. Hierdoor hoeven medewerkers zich niet meer buiten het voertuig in het bewegende verkeer te bevinden en dat verhoogt de veiligheid aanzienlijk.
Om het zicht op de andreasmatlegger, alsook het zicht op de omgeving rondom de botsabsorber, te garanderen zijn er twee camerasystemen aanwezig: Het eerste systeem is geplaatst aan de voor- en achterzijde van de botsabsorber en dient voor het veilig en ergonomisch aan- of afkoppelen van een aanhangwagen, alsook het zicht op de andreasmattenlegger. Het tweede systeem is een zogeheten ‘Birdview’ systeem waarop de directe omgeving rondom de gehele botsabsorber te zien is. Dit zorgt voor veilig manoeuvreren. Er is hierdoor geen dode hoek meer. Het birdview systeem legt tevens alle beelden rondom het voertuig 100 uur lang vast.
Omdat Traffic Service Nederland het milieu ook belangrijk vindt, is ook het type opbouw en het energiesysteem voor de aandrijving de botsabsorber herzien. Het voertuig waarop de botsabsorber is gemonteerd, is voorzien van een gesloten opbouw (dichte laadbak). Hiermee wordt het brandstofverbruik tijdens het rijden sterk gereduceerd en het voorkomt (in geval van een aanrijding) rondslingerend materiaal. Door te kiezen voor dit type opbouw werd het ook mogelijk de opbouw te voorzien van solar panelen. Deze panelen leveren energie aan de accupakketten voor het klimaatbeheersysteem van het voertuig, de verlichte pijl op de botsabsorber en de mobilight. Door dit systeem functioneert de botsabsorber 24 uur autonoom op de accupakketten zonder hulpmiddelen (geen draaiende motor).